- Przyczyny wypadania włosów
- Niedobory witamin i składników mineralnych a wypadanie włosów
- Jakie badania wykonać, gdy włosy wypadają?
- Co jeść w przypadku nadmiernego wypadania włosów? Dieta na wypadanie włosów
Powiedzenie „jesteś tym co jesz” to nie są puste słowa bez pokrycia. Liczne badania i wnioski lekarzy czy dietetyków wskazują, że na nasze zdrowie, samopoczucie i witalność ogromny wpływ ma dieta i dotychczasowe nawyki żywieniowe.
Brak zbilansowanego menu i nieregularny tryb życia może przyczynić się do występowania licznych chorób i niepokojących objawów. Wśród nich jest wypadanie włosów, które nierzadko jest ważnym sygnałem ze strony organizmu.
Przyczyny wypadania włosów
Przyczyn wypadania włosów dopatruje się zarówno w chorobach, zaburzeniach, jak i podstawowych błędach żywieniowych. Wśród tych najczęściej wymienianych prowodyrów wymienia się:
- łuszczycę – choroba autoimmunologiczna, wynikające z faktu, że układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki. Niezdiagnozowana choroba może być głównym prowodyrem łysienia, który wynika z przyśpieszonego łuszczenia się naskórka. Ostatecznie więc włosy mają skrócony czas żywotności (z pierwotnych 4 tygodni do zaledwie 4 dni).
- zaburzenia hormonalne – ze szczególnym wskazaniem na chorobę tarczycy i Hashimoto. Stan zapalny, oprócz nieustannego zmęczenia, wywołuje nadmierne wypadanie włosów, co ma być reakcją autoimmunologiczną, której celem jest wymieniać upośledzone mieszki włosowe.
- borelioza – choroba wywołana ukąszeniem kleszczy lub pajęczaków, które wstrzykują w ten sposób niebezpieczne toksyny. Na ich skutek atakowany jest układ nerwowy i narządy wewnętrzne, co z kolei przyczynia się do wypadania włosów.
- choroby skóry głowy – w tym atopowe zapalenie skóry głowy, które jest uwarunkowane genetycznie lub które jest reakcją alergiczną. Mieszki, które osadzone są w skórze dotkniętej zapaleniem są wyjątkowe słabe i niewystarczająco zakorzenione, przez co szybciej wypadają.
- nieodpowiednie żywienie – tj. pozbawione najcenniejszych witamin i składników mineralnych.
Niedobory witamin i składników mineralnych a wypadanie włosów
Wspomnieliśmy już, że wypadające włosy mogą być pokłosiem źle prowadzonej diety. Bardzo często lśniące włosy to efekt zbilansowanej diety, która dostarcza najważniejszych witamin i składników, odpowiedzialnych za budowanie silnych mieszków włosowych.
Gdy jednak zauważysz nadmierne wypadanie lub osłabienie struktury włosia, warto rozważyć suplementację:
- cynk – składnik kontrolujący metabolizm aminokwasów, wpływając na tworzenie się keratyny- podstawowego budulca włosów. Najlepszym źródłem cynku są np. mięczaki, wątróbka wołowa, cebula,
- żelazo – brak żelaza przyczynia się do powstawania anemii, która jest pokłosiem niewystarczającego natleniania organizmu. Sporo żelaza zawierają np. buraczki, natka pietruszki, szpinak,
- witamina z grupy B – głównie witamina B3, nazywana niacynamidem. Poprawia krążenie krwi, odżywiając sprawnie cebulkę włosa. Mają ją np. rośliny strączkowe, pomidory, produkty pełnoziarniste, migdały. Dodatkowo cenna jest witamina B5, która pobudza komórki do wzmacniania łodygi włosa i do sprawnego wytwarzania keratyny. Posiadają ją głównie produkty mleczne – mleko i jogurty – oraz orzechy włoskie i nasiona słonecznika,
- biotyna – stymuluje komórki do procesów energetycznych włosa, zapewnia produkcję wiązań siarkowych w korzeniach mieszków. Wzmacnia i pobudza porost włosów. Znajdziesz ją w np. wątróbce, rybach, ziemniakach,
- kwas foliowy – pobudza komórki macierzy włosa do wzrostu. Głównym źródłem jest sałata, banany i drób,
- nienasycone kwasy tłuszczowe – odżywiają cebulki i biorą udział w syntezie hormonów, które mają wpływ na stan włosów,
- witamina C – wykazuje działanie przeciwutleniające i zapewnia szczelność naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapewnia sprawniejsze wchłanianie składników odżywczych przez cebulkę włosa,
- witamina A – przeciwutleniacz, który reguluje działanie gruczołów łojowych i przy okazji zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do szybszego starzenia i wypadania włosów.
Uwaga! Witaminy to nie wszystko! Warto także wyeliminować złe nawyki – takie jak przewlekły stres czy używki – które negatywnie wpływają na kondycję skóry głowy i budowę włosa.
Jakie badania wykonać, gdy włosy wypadają?
Pierwszym krokiem w celu postawienia diagnostyki i prowadzenia efektywnego leczenia, jest wizyta u trychologa, który zleci dalsze, niezbędne kroki. Nie zaleca się stosowania suplementów i leków bez wcześniejszych badań czy wizyty u specjalisty. Zamiast tego wykonaj podstawowe badania laboratoryjne – tj.:
- ogólne badania morfologii krwi,
- OB, informujące o stanach zapalnych,
- hormony tarczycy – FT3, FT4 i TSH,
- badanie moczu – najlepiej z posiewem,
- stężenie żelaza,
- stężenie cynku.
W niektórych przypadkach – na zlecenie lekarza prowadzącego – wykonuje się biopsję skóry owłosionej oraz trichogram.
Co jeść w przypadku nadmiernego wypadania włosów? Dieta na wypadanie włosów
Kluczową pomocą w wypadaniu włosów jest nie tylko diagnostyka i leczenie farmaceutyczne, ale także… dieta. Zbilansowany posiłek – tj. ten, zawierający białko, węglowodany, tłuszcze i niezbędne makroelementy to prosta droga, aby mieć piękne i zdrowe włosy. Na talerzu i w codziennej diecie powinny więc znajdować sie:
- Białko – aminokwas, który ma realny wpływ na stan skóry głowy. W twojej diecie powinno więc znaleźć się: mięso (bez hodowlanych kurczaków i indyków karmionych antybiotykami), ryby (z pominięciem pangi i tilapii), przetwory mleczne, komosę ryżową, amarantus i rośliny strączkowe.
- Antyoksydanty – pomidory, papryka, melony, bób, szpinak, wiśnie, czereśnie, jagody, morele i śliwki.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe – bogate w błonnik i witaminy poprawiające sprężystość włosów,
- Produkty bogate w miedź – nasiona dyni, kakao, kasza gryczana, natka pietruszki, pestki słonecznika.
- Produkty bogate w żelazo – mak, soja, kasza gryczana, podroby zwierzęce,
- Źródła cynku – pestki dyni, ale także znajdziesz go w owocach dzikiej róży i otrębach pszennych.
Dodatkowo konieczne jest, aby dieta bogata była w witaminy, które globalnie zadbają o organizm – tj. pomagając w syntezie kolagenu i keratyny, wzmacniając naczynia krwionośne i wspomagając pracę hormonów. Jeśli nie wiesz, jak prowadzić zbilansowaną dietę – sięgnij po catering Pysznej Fabryki, która powstała z myślą o Twoim zdrowiu i samopoczuciu. My planujemy, gotujemy i przywozimy, a Ty cieszysz się gęstymi i lśniącymi pasmami. Przekonaj się na własnej skórze (głowy)!
Bibliografia
[1] Formentini, E. (2021). Nadmierne wypadanie włosów–racjonalna fitoterapia i suplementacja diety.
[2] Sulecka, M. (2019). Wpływ wybranych leków, witamin i pierwiastków na łysienie plackowate i telogenowe oraz zwiększone wypadanie włosów.