- Czym są kwasy tłuszczowe?
- Kwasy omega 3 i omega 6
- Gdzie znajdziesz kwas omega 3?
- Gdzie znajdziesz kwas omega 6?
- Kwas linolowy
- Kwas arachidonowy
- Kwas dokozaheksaenowy (kwas DHA)
- Kwas alfa linolenowy
- Kwas eikozapentaenowy
- Kwasy nasycone – pojawiające się tłuszczach zwierzęcych (smalec, wędliny, masło). Wykorzystywane jako źródło energii.
- Kwasy nienasycone – posiadają je głównie oleje roślinne i ryby. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to tytułowe kwasy omega 3 i omega 6.
- kwas alfa linolenowy (ALA)
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
- kwas linolowy (LA)
- kwas gamma-linolenowy (GLA)
- kwas arachidonowy (ARA)
Czytając zalecenia dietetyczne, a także wskazówki dot. zdrowego odżywiania i komponowania zbilansowanych posiłków, nieustannie pojawia się termin „kwasów tłuszczowych”. Czym właściwie jest ta grupa składników? Dlaczego ich obecność jest tak ważna dla naszego zdrowia i doskonałego samopoczucia?
Czym są kwasy tłuszczowe?
Kwasy tłuszczowe zbudowane są z prostych łańcuchów węglowodanowych — tj. nierozgałęzionych, zdolnych do tworzenia wiązań podwójnych. Naturalnie występujące kwasy tłuszczowe zbudowane są z parzystej ilości atomów węgla — najczęściej w parach 12–20. Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe uzyskuje się poprzez reakcję redukcji, polegającą na przyłączaniu wodoru do danego związku chemicznego. Z tego też względu tworzymy dwie grupy:
Kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne w kontekście poprawnego funkcjonowania organizmu. To one m.in. poprawiają ukrwienie mózgu, usprawniają przepływ bodźców nerwowych, poprawiają koncentrację, zapewniają lepszą sprawność ruchową. Dodatkowo ochraniają narządy zewnętrzne i mają właściwości przeciwzapalne oraz neuroprotekcyjne.
Kwasy omega 3 i omega 6
Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Powszechnie uważa się je za zdrowe tłuszcz. Jako że organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać — konieczne jest ich dostarczanie wraz z pokarmem. Warto, bowiem kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 obniżają stężenie trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, poprawiają odporność i wykazują się działaniem przeciwzapalnym.
O omega 3
Kwas tłuszczowy omega 3 zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia, normalizują ciśnienie krwi, wykazują się działaniem przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym. Dodatkowo hamują rozwój chorób wieńcowych i niedokrwiennych.
W grupie tej wymienia się:
O omega 6
Kwas tłuszczowy omega 6 stymulują wzrost skóry i włosów, pozwalają utrzymać zdrowe kości i regulują poziom metabolizmu.
W tej grupie wymienia się:
Chcąc zapewnić sobie jak najlepsze zdrowie i samopoczucie, należy zadbać o odpowiedni stosunek kwasów. Specjaliści wskazują, że na 5 łyżeczek kwasu omega-6 najlepiej jest spożywać jedną łyżeczką kwasu omega-3.
Gdzie znajdziesz kwas omega 3?
Głównie w rybach i owocach morza (tłuste ryby morskie tj. łosoś, pstrąg, sardynki, makrela). A także w oleju lnianym, rzepakowym i orzechach (orzechy laskowe i włoskie).
Gdzie znajdziesz kwas omega 6?
Głównie w olejach roślinnych — olej słonecznikowy, rzepakowy sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Innymi źródłami jest tofu, orzechy włoskie, migdały, pestki.
Kwas linolowy
Wykorzystywany głównie w branży kosmetycznej- jako silny antyoksydant, neutralizujący nadmiar wolnych rodników. Jego spożywanie hamuje procesy starzenia i wpływa pozytywnie na regenerację skóry.
Znajdziesz go w: jagnięcinie, mleku UHT, maśle, serku wiejskim, jogurtach.
Kwas arachidonowy
Ważny budulec fosfolipidów, a także błon komórkowych, neuronów mózgu i siatkówki oka. Wspiera pamięć i koncentrację.
Znajdziesz go w: drobiu, orzechach (np. orzechy włoskie), jaja.
Kwas dokozaheksaenowy (kwas DHA)
Pełni ważną rolę w regulowaniu pracy układu nerwowego i odpornościowego. Wspiera pracę serca, przynosi ulgę w chorobach reumatycznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów), wpływa na poziom hormonów i oczyszcza organizm z toksyn.
Znajdziesz go w: tłustych rybach morskich, olejach (np. olej słonecznikowy), algach i tofu.
Kwas alfa linolenowy
Kolejny antyoksydant o działaniu ochronnym. Reguluje pracę skóry i zwalcza wolne rodniki.
Znajdziesz go w: oleju lnianym, brokułach, migdałach.
Kwas eikozapentaenowy
Wspiera pracę całego organizmu — ze szczególnym wskazaniem na mózg i serce. Dodatkowo pomaga łagodzić powstałe stany zapalne
Znajdziesz go w: rybach, owocach morza.
Nie wiesz, jak jeść i jak gotować, aby dostarczać najważniejszych kwasów tłuszczowych? Powierz to zadanie Pysznej Fabryce — zadbamy o Twój dzienny jadłospis, rozpieszczając nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm!