- Zasady diety Cambridge
- Główne zasady diety Cambridge, to:
- Wersja brytyjska diety Cambridge:
- Wersja amerykańska diety Cambridge:
- Zalety stosowania diety Cambridge
- Stosowanie diety Cambridge – wady
- Jadłospis w diecie Cambridge
Kapuściana, owocowa, mleczna i sokowa – na rynku dostępnych jest szereg diet, które mają na celu nieść zdrowie, witalność, doskonałe samopoczucie i nienaganną sylwetkę. Wśród wielu nieco absurdalnych pomysłów pojawia się również dieta Cambridge, która cieszy się uznaniem w oczach również tych najbardziej krytycznych i powściągliwych.
Co ciekawe – jej założenia na pierwszy rzut oka mogą wydawać się bardzo kontrowersyjne. Dlatego też warto przyjrzeć się jej bliżej, obalając przy tym sporo krzywdzących mitów.
Zatem, na czym polega dieta Cambridge? Jakie są jej zalety, a jakie wady?
Zasady diety Cambridge
Dieta Cambridge bazuje na przygotowywaniu sproszkowanych napojów i zup, które mają niską zawartość kalorii. Jej prowadzenie jest więc bardzo proste i z założenia ma doprowadzić do szybkiego spadku masy ciała (nawet 2,5kg w tygodniu). Jej największą kontrowersją jest więc niska kaloryczność diety, co w dłuższej perspektywie czasu rzeczywiście może pociągnąć problemy zdrowotne. Dlatego też założeniem diety Cambridge jest wprowadzenie zmian żywieniowych na krótki, kontrolowany przed lekarza, czas.
Główne zasady diety Cambridge, to:
- posiłki bazują na saszetkach, otrzymywanych od pracownika naukowego Uniwersytetu Cambridge,
- przed przejściem na Cambridge Weight Plan należy przez 7-10 dni ograniczać ilość spożywanego jedzenia,
- dieta Cambridge przez pierwsze 4 tygodnie bazuje na kaloryczności do 550 kcal dziennie,
- po stabilizacji dieta Cambridge zezwala na 1500 kcal dziennie,
- wyróżnia się dwie wersje diety Cambridge – brytyjską i amerykańską,
- oba etapy diety Cambridge bazują głównie na dwóch do trzech posiłkach,
- jadłospis to dania gotowe, takie jak smoothie, zupy, makarony i ryż, owsianki, napoje, batony, ciastka,
- pij dużo wody – nawet 10 szklanek dziennie,
- posiłek tworzony jest w taki sposób, aby dostarczał minimum 33% zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne.
Wersja brytyjska diety Cambridge:
- przed przejściem na gotowe dania należy przez 7-10 dni, ograniczyć kalorie i posiłki w formie stałej,
- pierwszy etap trwa 4 tygodnie – to w nim spożywa się 3-4 posiłki gotowe do ok. 600 kcal. Następnie przechodzi się do drugiego etapu, mającego 1000-1500 kcal,
- na trzecim etapie kalorii może być nieco więcej niż 1500, a jeden posiłek nadal powinien być posiłkiem gotowym z diety Cambridge.
Wersja amerykańska diety Cambridge:
- dieta dostarczająca ok. 800 kcal,
- złożona z 3 posiłków z gotowych dań diety Cambridge,
- dieta 800 kcal powinna trwać nie dłużej niż 2 tygodnie,
- wolno pić wodę, dopuszczone jest spożywanie kawy i herbaty,
- musi być prowadzona pod kontrolą lekarza.
Zalety stosowania diety Cambridge
Ten typ żywienia jest zalecany osobom o skrajnej i najcięższej otyłości (BMI ≥40 kg/m₂). Często rekomendowana jest pacjentom, szykującym się do operacji bariatrycznej, która wymaga wprowadzenia płynnych posiłków.
Zaletą Cambridge diet jest przede wszystkim zauważalna i szybka utrata masy ciała (nawet 10 kg w 24 tygodnie). Prowadzona pod okiem lekarza może także poprawić glikemię, normując ją w przypadku dotychczasowych zaburzeń metabolicznych. Dltego też dietą Cambridge powinny przede wszystkim zainteresować się osoby o dużej nadwadze, u których spadek 10% masy ciała może realnie ułatwić funkcjonowanie i poruszanie się (a tym samym – dalsze odchudzanie). Warto więc traktować ją jako pierwszy krok do celu, a nie jako stały sposób odżywiania. Udowodniona bowiem, że efekty dieta Cambridge nie są długotrwałe, jeśli pacjenci traktują ją przez dłuższy czas.
Dieta Cambridge powstała więc z myślą o skrajnie otyłych pacjentów, którzy potrzebują niskiej kaloryczności i nie wierzą już w działanie diety konwencjonalnej. Co kluczowe – nawet w tej grupie ważne jest, aby posiłki dostarczały niezbędne składniki odżywcze.
Stosowanie diety Cambridge – wady
Pomimo ubytku masy ciała, dieta Cambridge okraszona jest wadami, które często wynikają z braku wiedzy. Największym jej problemem jest fakt, ze w dłuższej perspektywie czasu doprowadzić może do niedoborów pokarmowych, utraty masy mięśniowej, apatii, rozdrażnienia, zaparć i bólu głowy.
Dlatego też przeciwskazaniem do stosowanie diety Cambridge, jest:
- cukrzyca typu I, Porfiria i zespół Cushinga, gdzie powinno pacjentowi zależeć na poprawie zdrowia metabolicznego,
- udar mózgu, zawał serca, choroby nerek, nadciśnienie tętnicze,
- ciężkie postaci zaburzeń rytmu serca,
- operacja,
- wszelkie zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja,
- dna moczanowa, niewydolność nerek i wątroby, alergia na białko (gotowe posiłki bazują na białku właśnie)
- zażywanie leków przeciwpadaczkowym,
- choroby nowotworowe,
- kobiety karmiące piersią,
- stosowanie leków MAOI (Inhibitory monoaminooksydazy).
- stosowanie leków na otyłość – np. Ozempic i Sexenda,
- uzależnienie od substancji o charakterze psychotropowych,
- pacjenci cierpiący na chroniczny niedobór składników mineralnych i witamin,
- uzależnienie od alkoholu i narkotyków.
Tak radykalna zmiana nawyków żywieniowych nie jest też wskazana osobom, które mają problem z trzymaniem prawidłowego i zbilansowanego sposobu odżywiania (np. w przypadku niedożywienia). W takim wypadku nowe nawyki żywieniowe lepiej jest budować na „klasycznych” zasadach komponowania posiłków.
Jadłospis w diecie Cambridge
Na początku jadłospis diety Cambridge budowany jest na gotowych produktach. Dieta więc bazuje stałych rozwiązaniach i nie zezwala na jedzenie innych, klasycznych, gotowych dań. Dlatego też dopiero w trzeciej fazie możesz zmodyfikować dietę Cambridge, wprowadzając nieco więcej ulubionych dań.
- Śniadanie: owsianka jabłkowo cynamonowa
- Drugie śniadanie: gotowy posiłek, dostępny w diecie Cambridge
- Obiad: gulasz o smaku kurczaka, z warzywami
- Kolacja: wybrane pozycja z gotowych dań diety Cambridge.
Bibliografia:
[1] Howard, A. N. (1984). The Cambridge Diet. JAMA, 252(7), 897-897.
[2] Garrow, J. S., Webster, J. D., Pearson, M., Pacy, P. J., & Harpin, G. (1989). Inpatient-outpatient randomized comparison of Cambridge diet versus milk diet in 17 obese women over 24 weeks. International journal of obesity, 13(4), 521-529.