Czym jest dieta Hashimoto?
Dieta Hashimoto to dieta wykluczająca gluten, laktozę i soję oraz ograniczająca rośliny krzyżowe i strączkowe, o większej zawartości białka. W Diecie Hashimoto najważniejszą rzeczą jest precyzyjne przegotowanie przez dietetyka jadłospisu dedykowanego dla osób zmagających się z chorobami tarczycy. Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to dziś schorzenie, które dotyka coraz więcej osób. Z tych względów dieta przy Hashimoto powinna być stosowana pod okiem dietetyka. W celu wspierania prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycowego codzienny jadłospis powinien być zgodny z zasadami prawidłowego żywienia, dostarczać odpowiednich ilości pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim Indeksie Glikemicznym oraz żelaza, selenu, jodu, cynku, witamin antyoksydacyjnych czy witaminy D i B12.
Komu polecamy dietę pudełkową Hashimoto?
Dietę pudełkową Hashimoto polecamy osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy i samą chorobą Hashimoto. Dodatkowo z powodzeniem mogą stosować ją osoby, które chcą wykluczyć gluten i laktozę ze swojej diety oraz ograniczyć spożycie roślin strączkowych.
Jakie produkty wykorzystywane są w diecie Hashimoto?
Dieta Hashimoto opiera się na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Jej zadaniem jest dostarczenie odpowiednich składników odżywczych wykorzystywanych przy syntezie hormonów tarczycy oraz wykluczenie produktów, które ten proces mogą zaburzyć. Dzięki temu dobrze zbilansowana dieta Hashimoto doskonale sprawdzi się pomocniczo jako kontrolowana dieta odchudzająca przy niedoczynności tarczycy.