- Dieta Paleo – czyli?
- Dieta paleo zasady
- Zalety diety paleo
- Wady diety paleo
- Co jeść na diecie paleo?
- A czego NIE jeść na diecie paleolitycznej?
- Dieta Paleo – przykładowy jadłospis
- 55 proc. wartości energetycznej należy dostarczać w postaci mięsa lub ryb,
- 15 proc. z warzyw,
- 15 proc. z owoców,
- 15 proc. z orzechów i nasion
- obniżać poziom soli w codziennym menu,
- ograniczyć spożywanie tłuszczów rafinowanych,
- umożliwić prowadzenie diety lekkostrawnej,
- dostarczać błonnika i potasu,
- wspierać pacjentów, którzy muszą spożywać produkty z niskim indeksem glikemicznym.
- sporą podaż białka w diecie, które jest dużym obciążeniem dla wątroby. Wielokrotnie wskazuje się, że dieta paleo może pogłębiać choroby nerek, dlatego też nie wskazuje się jej osobom po np. przeszczepach,
- ryzyko zatrucia metali ciężkimi – zwłaszcza, jeśli w diecie przeważają ryby,
- dieta ta może zaburzać gospodarkę lipidową, doprowadzając do tzw. hipercholesterolemii,
- niedobory niektórych minerałów – ze szczególnym wskazaniem dla witaminy D, co prowadzić może do złamań i krzywicy,
- występowanie ketozy – co może być problematyczne w przypadku osób po operacji woreczka żółciowego.
- mięso – w tym owoce morza, które stanowić powinny za filar każdego posiłku. Szczególnie polecany jest śledź, tuńczyk, flądra, a także gęś, kaczka, królik,
- jaja,
- orzechy i nasiona – w tym orzechy włoskie, w niewielkich ilościach nasiona roślin strączkowych, pestki dyni,
- oleje nierafinowane,
- owoce – jabłka, gruszki, śliwki, owoce, leśne, banany, kiwi, cytrusy,
- warzywa – kalafior, brokuły, koper włoski, jarmuż, warzywa korzeniowe (np. marchew, seler, pietruszka), burak, rośliny strączkowe. Uwaga na warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki!
- produktów mlecznych – takich jak sery, maślanki, kefiry. Niedozwolone sa także wszelkie przetwory mleczne w postaci słodkich deserków lub serów topionych,
- oleje rafinowane,
- produktów z domieszką rafinowanego cukru,
- wszelkich produktów z dużą ilością soli,
- produktów zbożowych – kasze, ryże, makarony,
- absolutnie zakazane są produkty wysokoprzetworzone – galaretki, kostki rosołowe, gotowe sosy, kisiele, ciasteczka, płatki śniadaniowe, dżemy i marmolady, mrożonki, wszelkie danie instant itd.
- Śniadanie: Jajka sadzone z plastrem szynki i warzywami pokrojonymi w słupek – np. z marchewką i pietruszką. Kubek świeżo zaparzonej pokrzywy.
- Drugie śniadanie: Sałatka owocowa z nasionami i orzechami.
- Obiad: Flądra pieczona w folii z odrobiną cytryny. Surówka z czerwonej kapusty i surowego jabłka albo pomidory z cebulką. Do tego gorący barszcz do picia (na naturalnym bulionie).
- Kolacja: Mieszanka sałat z ulubionymi warzywami i nasionami oraz kawałek wędzonej makreli lub pieczonego kurczaka. Napar z melisy przed snem.
Dieta widelcowa – nakazująca jedzenie wyłącznie potraw, które można nałożyć na widelec. Dieta tęczowa – namawiająca do jedzenia produktów wyłącznie w jednym, określonym kolorze. Dieta Śpiącej Królewny – podpowiadająca, aby jak najwięcej spać i jak najmniej jeść.
W tych absurdalnych dietach, które wynikają z coraz to nowych trendów i dużej presji społecznej, pojawiły się także propozycje mniej radykalne i zdecydowanie lepiej przemyślane. Wiele z nich bazuje na konkretnych badaniach naukowych, a także na tezach, które stawiali znany medycy czy dietetycy. Wśród tych najpopularniejszych i cieszących się uznaniem, jest dieta w stylu paleo.
Dieta Paleo – czyli?
Dieta paleo – lub inaczej dieta paleolityczna – nawiązuje do sposobu żywienia naszych przodków. Ci, ze względów cywilizacyjnych, zmuszeni byli poszukiwać pożywiania w lasach i na polowaniach. Co więcej – każdy posiłek wymagał od ich zaangażowania, pracy i wysiłku. Nic nie przychodziło im z łatwością, przez co często sięgali po najprostsze rozwiązania.
Podejście to stało się główną inspiracją do nowego modelu żywienia, który zdobył zarówno zwolenników, jak i krytyków. Jeden obóz uznał to za doskonały sposób, żeby uciec od przetworzonej żywności i tłustych fast foodów, a drugi – że dieta ta może być zbyt uboga i zbyt prosta dla współczesnego człowieka.
Dieta paleo zasady
Zanim zdecydujesz się na radykalną zmianę swoich nawyków – poznaj podstawowe zasady diety inspirowanej jaskiniowcami i koczowniczym stylem życia.
Zasada 1: Spożywaj jak najmniej przetworzonego jedzenia. W diecie paleo ważne jest, aby poszukiwać prostych form żywności. Przykład? Gotowaną gruszkę z marketu lub gotowy sok z kartonu lepiej jest zastąpić surowym jabłkiem z sadu.
Zasada 2: Postaw na mięso. To właśnie mięso jest fundamentem codziennego posiłku paleo. Zaraz za nimi plasują się warzywa, owoce (najlepiej z ekologicznych hodowli) i tłuszcze. W dużym uogólnieniu przyjmuje się, że:
Zasada 3: Ogranicz węglowodany. Przez wielu początkujących zwolenników, dieta paleolityczna kojarzona jest jako dieta z niskim indeksem (ten styl żywienia zaleca się pacjentom z zaburzoną gospodarką insulinowo-cukrową).
Zasada 4: Inspiruj się przodkami. Rezygnuj więc z gotowych dań, produktów instant, fast foodów, a także używek – tytoniu i alkoholu. Absolutnie zakazane są wszelkie produkty przetworzone – gotowe sosy, kostki rosołowe, galaretki, budynie i słodycze.
Zasada 5: Unikaj produktów zbożowych. Bardzo często w menu zupełnie eliminuje się kasze, pieczywo, ryż i makaron.
Zasada 6: Jedz rzadziej. Jako jedna z nielicznych diet w branży namawia, aby spożywać więcej, ale rzadziej. Cenniejsze jest więc spożycie 2-3 posiłków do syta, niż jedzenie kilku, niewielkich objętościowo dań.
Zasada 7: Prowadź aktywny tryb życia. Tak jak nasi przodkowie – prowadź maksymalnie aktywny tryb, który przypominać będzie koczowniczy lud.
Zalety diety paleo
Dieta paleo ma wielu miłośników i zwolenników – nie tylko w środowisku medycznym, ale także sportowym. Jako główny argument, przemawiający za słusznością tej diety jest oczywiście eliminacja produktów, które są pełne cukrów prostych, tłuszczy transgenicznych, konserwantów, oleju palmowego. Samo usunięcie półproduków i przetworzonej żywności ma pomóc nie tylko w zgubieniu tkanki tłuszczowej, ale także w poprawieniu wyników krwi. Oprócz tego, dieta paleo ma:
Wady diety paleo
Jak zawsze w przypadku diet, które tworzą się pod wpływem trendów – wraz z zaletami, pojawiają się także wady. Zdecydowanie najczęściej w tym kontekście wymienia się:
Uwaga! Pamiętaj, że wszelkie zmiany żywienia należy rozpocząć od konsultacji dietetycznej. To ona pozwoli nie tylko sklasyfikować choroby, ale także przygotować organizm do zmian. W przypadku diety paleo ważne jest, aby wcześniej wykonać szereg badań – głównie w obrębie enzymów wątrobowych i całego lipidogramu (czyli cholesterolu i trójglicerydów).
Co jeść na diecie paleo?
No dobrze, to pora przejść do konkretów. Kierując się zasadami diety paleo można stworzyć listę produktów, które powinny pojawiać się na codziennym talerzu. Wbrew panującym mitom – menu jest naprawdę szerokie, a podstawą doboru powinien być czysty, możliwie jak najkrótszy i najbardziej naturalny skład.
Dozwolona jest herbata, kawa lub filiżanka kawy bezkofeinowej – warto jednak możliwie ograniczyć te napary na poczet wody lub naturalnych ziółek (np. melisy czy rumianku).
A czego NIE jeść na diecie paleolitycznej?
Dieta paleo sięga po zakazy i restrykcje. Założenia diety wskazują więc, że koniecznie jest ograniczenie spożywania:
Dieta Paleo – przykładowy jadłospis
W ramach inspiracji i zobrazowania wszystkich, powyższych zasad – przygotowaliśmy przykładowy jadłospis, który może być idealną inspiracją na przetestowanie opisywanej diety:
Stosowanie diety i przestrzeganie wszystkich wytycznych może być dużym wyzwaniem. Samo ograniczenie spożywania soli i nieprzetworzonej żywności może wydawać się zbyt trudne – zwłaszcza na początku swojej drogi. Dlatego też catering Pyszna Fabryka postanowił pomóc wszystkim, którzy chcą zmienić nawyki żywieniowe i zadbać o swoje zdrowie. My gotujemy, komponujemy i dbamy o to, aby każdy posiłek był wypełniony smakiem i aromatem. Ty cieszysz się komfortem, wygodą i lepszymi wynikami badań. Prawda, że brzmi to jak idealna współpraca?
Bibliografia
[1] Kanieska, A., & Hozyasz, K. K. (2014). Paleodieta–czy dieta przodków może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym?. Pediatria Polska, 89(4), 261-268.
[2] Zych, P., & Szostak-Węgierek, D. (2013). Dieta paleolityczna. Część I. Cechy charakterystyczne.