- Jakie składniki mineralne są dobre na cerę? Lista składników odżywczych pozytywnie wpływających na cerę.
- Sygnały ze strony organizmu — składniki odżywcze, których Ci brakuje
- Co przyspiesza procesy starzenia skóry?
- Dieta na cerę — najważniejsze kwasy tłuszczowe?
- Co jeść, aby mieć zdrową skórę?
- witamina C — rozjaśnia koloryt skóry, dodaje cerze blasku, chroni przed wolnymi rodnikami,
- witaminy z grupy B – B2 zapobiega nadmiernej suchości i kontroluje rogowacenie skóry, wspomaga regenerację skóry, witamina B3 dba o prawidłowe nawilżenie skóry,
- witamina E — nazywana witaminą młodości — przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, silnie regeneruje skórę, koi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran,
- witamina A — wnika w warstwę rogową naskórka, nawilża, chroni i wzmacnia strukturę skóry.
- cynk — niezbędny do utrzymania cery w dobrej kondycji, zabezpiecza ją przed wolnymi rodnikami, zmniejsza ryzyko powstawania stanu zapalnego skóry,
- selen — łagodzi podrażnienia, reguluje wydzielanie sebum, jest odpowiedzialny za normalizację wydzielania łoju.
- nałogi – m.in. palenie tytoniu,
- niewłaściwa pielęgnacja,
- nieodpowiednia ochrona przeciwsłoneczna,
- dieta uboga w zdrowe kwasy tłuszczowe,
- menu pozbawione podstawowych składników mineralnych,
- nadmiar stresu,
- niewystarczające oczyszczanie skóry,
- zbyt mało wody w diecie.
- Nasycone – pojawiają się głównie tłuszczach zwierzęcych – tj. masło i smalec.
- Nienasycone – nazywane również „zdrowymi”. Występują w olejach roślinnych i rybich.
- Ryby – tuńczyk, makrela, łosoś, śledź i innych tłustych rybach morskich – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.
- Zielona herbata – silny przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie i zawiera katechiny, które pomagają walczyć z bakteriami.
- Produkty pełnoziarniste – np. płatki owsiane – które są źródłem błonnika, wspomagającego orzyszanie organizmu.
- Awokado – cenne źródło witaminy C i E. SIlny przeciwutleniacz.
- Kalafior i brokuł – źródło błonnika, witaminy C i A.
- Owoce leśne – np. borówki – antyoksydany z niewielką ilością cukru.
- Nasiona i orzechy – głównie nasiona roślin strączkowych, a także pestki dyni i słonecznik
- Suszone owoce – np. suszone morele.
Dieta oparta na niedoborach lub przetworzonej żywności przyczynia się do powstawania stanu zapalnego w obrębie naskórka, trądziku, wiotczenia, szarzenia i stopniowego pogorszenia stanu naszej skóry.
Zatem, co jeść, aby mieć piękną cerę? Których witamin nie powinno zabraknąć i jakie sygnały powinny być alarmujące?
Jakie składniki mineralne są dobre na cerę? Lista składników odżywczych pozytywnie wpływających na cerę.
Witaminy, które poprawiaj wygląd skóry:
Minerały na piękną cerę:
Sygnały ze strony organizmu — składniki odżywcze, których Ci brakuje
Twój organizm często daje Ci sygnały, że dotychczasowa dieta nie dostarcza wszystkich, niezbędnych składników odżywczych. Jeśli więc zauważasz nadmierne łuszczenie naskórka, przesuszenie lub przetłuszczanie, trądzik, przebarwienia lub ziemistość cery — problemem mogą być błędy w codziennej diecie.
Uwaga! Wraz ze zmianami i korygowaniem swojego menu konieczna jest konsultacja z dermatologiem, który oceni dotychczasową pielęgnację i zleci wykonanie dodatkowych badań uzupełniających diagnostykę.
Co przyspiesza procesy starzenia skóry?
Głównym winowajcą szybkiego starzenia się komórek jest nadmiar wolnych rodników. Te powstają w sposób naturalny – komórki biorą udział w tzw. procesach oksydacyjno-redukcyjnych, prowadzącym do powstania wolnych rodników tlenowych. Te pojawiają się głównie w komórkach o charakterze nacieku zapalnego.
Wolne rodniki to nieprzyjaciele, którzy wprowadzają sporo chaosu – m.in. doprowadzając do uszkodzenia struktury komórkowej. To one przyspieszają procesy starzenia się skóry, potęgując ryzyko powstawania zmarszczek i przebarwień. Bronią na nadmiar wolnych rodników są przeciwutleniacze, które są niezbędne w obliczu stresu oksydacyjnego, który również pogarsza kondycję skóry.
Wśród czynników, negatywnie wpływających na cerę, są m.in.:
Dieta na cerę — najważniejsze kwasy tłuszczowe?
Tak! Kwasy tłuszczowe — ze szczególnym wskazaniem na kwasy omega-3 – zmniejszają stan zapalny. Dzieje się to poprzez produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5, które dodatkowo obniżają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). Hormon ten bardzo często wywołuje trądzik i niedoskonałości cery.
Dzieli się je na dwie grupy, tj.:
Co jeść, aby mieć zdrową skórę?
Dodatkowo zdrowa dieta powinna bazować na pełnoziarnistych produktach zbożowych i białku. Wybieraj oleje roślinne, zrezygnuj z cukru i soli, a także konserwantów, dodawanych często do gotowych, wysokoprzetworzonych produktów. Pamiętaj, aby pić 2-3 litry wody dziennie, unikać smażenia, nie stronić od warzyw i owoców.
Czego unikać w diecie, aby poprawić wygląd naszej skóry?
Tak jak w każdej diecie – niewskazane są napoje gazowane, słodkie desery, tłuszcze trans, MOM, konserwanty i sód. Aby zapewnić sobie jasną, gładką skórę lepiej zastąpić smażenie pieczeniem, a czerwone mięso – chudym drobiem.
Unikaj także cukru — ten, w dużym uogólnieniu, może produkować nadmiar sebum i wywoływać punktowe niedoskonałości. Nierzadko podobny efekt dają… ostre przyprawy (tj. chilli i czosnek).