- Dieta po świętach – na co zwrócić uwagę?
- Dieta oczyszczająca. Czyli oczyszczanie organizmu po świętach.
- Pomysły na dania lekkostrawne
Po Świętach Twój układ pokarmowy jest przeciążony i działa na zwolnionych obrotach? Nadal, pomimo upływu dni, odczuwasz skutki niestrawności? Boisz się wejść na wagę i jedyne o czym marzysz to złapać oddech po tym świątecznym przejedzeniu?
Spokojnie, przychodzimy z ratunkiem! Przygotowaliśmy dla Ciebie garść porad i pomysłów na lekkostrawne dania, które warto wprowadzić do swojego poświątecznego, codziennego menu.
Dieta po świętach – na co zwrócić uwagę?
Jeśli zauważasz dolegliwości ze strony układu pokarmowego – tj. wzdęcia, zgagę, nudności, gazy, spowolnioną pracę jelit, zaparcia – konieczne będzie wprowadzenie produktów lekkostrawnych. Pomocna może być także bardziej restrykcyjna dieta oczyszczająca, która pozwoli Ci usunąć złogi po ciężkostrawnych, tłustych daniach wigilijnych.
Gdy Twój organizm nie domaga – sięgnij po płyny i produkty, które poprawiają trawienie i przy okazji dostarczają cennych składników odżywczych. Podstawowe zasady głoszą:
- sięgaj po warzywa i owoce bogate w błonnik – najlepiej, aby były w postaci surowej,
- pij wodę mineralną,
- sięgaj po zioła – doskonale sprawdzą się np. dania z natką pietruszki, rozmarynem czy miętą,
- spożywaj posiłki w formie płynnej – np. zup czy koktajli,
- spożywaj siemię lniane,
- tłuste, ciężkie potrawy zastąp lekkimi, nieprzetworzonymi i pozbawionymi soli,
- sięgaj po herbaty wspomagające pracę wątroby,
- jedz chude mięso,
- ogranicz nabiał – dozwolony jest jogurt naturalny,
- jedz w stałych, regularnych odstępach czasu,
- wprowadź aktywność fizyczną
Uzbrój się w cierpliwość – oczyszczenie organizmu z toksyn wymaga czasu i cierpliwości. Twój żołądek musi wrócić do formy, a w jelitach nie może zalegać stara treść pokarmowa. Ta gromadzona była przez ostatnie dni – nie oczekuj więc rezultatów już po kilku godzinach.
Dieta oczyszczająca. Czyli oczyszczanie organizmu po świętach.
Dieta oczyszczająca ma działanie odtruwające. Jej zadaniem jest nie tylko wydalić toksyny, ale także dostarczyć składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Proces oczyszczania bazuje na mniejszych porcjach i mniejszej kaloryczności. Jego fundamentem są warzywa i owoce, które dostarczają witamin i są źródłem antyoksydantów. Cały proces odtruwania trwać powinien nie więcej niż 3 dni – głównie przez obniżoną kaloryczność i ograniczone spożywanie „pospolitych” produktów. Nie należy więc go traktować jako nowych nawyków żywieniowych czy długotrwałej diety. To co najwyżej plaster na świąteczne przejedzenie.
Uwaga! Zanim wprowadzisz dietę oczyszczającą udaj się do lekarza, aby skonsultować swoje wyniki badań. Nie wprowadzaj jej na własną rękę!
Pomysły na dania lekkostrawne
Aby pomóc Twojemu organizmowi w oczyszczaniu i wracaniu na „właściwe tory”, przygotowaliśmy kilka inspiracji i pomysłów na dania wspomagające proces trawienia.
- Zupa – krem z zielonego groszku. Ugotuj bulion warzywny i dorzuć do niego dużą paczkę mrożonego groszku. Zmiksuj całość na gładki krem, udekoruj miętą, pestkami dyni lub płatkami tartego parmezanu. Możesz także dodać jogurt naturalny.
Zielony groszek chroni serce przed zawałem, poprzez zawartość witamin B3 i B6, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Dodatkowo syci, posiada błonnik i jest doskonałą alternatywą dla „klasycznych” zup.
- Stwórz zielony koktajl z kopru włoskiego, szpinaku, mleka (lub wody) banana i siemienia lnianego.
- Ugotuj dziki ryż z warzywami al’dente. Nie dodawaj cebuli, ostrych przypraw i papryki. Zamiast tego wybierz marchewkę, pokrój w kostkę buraka i pomidora bez skóry.
- Krem z pomidora. Upiecz pomidory w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmij z nich skórę i dodaj do przygotowanego wcześniej bulionu. Zmiksuj warzywa i dodaj bazylii do dekoracji.
- Krem z marchewki. Podsmaż por i pokrojoną w talarki marchewkę. Zalej bulionem i ugotuj. Wlej puszkę mleka kokosowego, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu czarnego (uważaj, aby danie nie było zbyt ostre!). Zmiksuj na gładką masę i posyp nasionami słonecznika.
- Ugotuj w wodzie lub bulionie rybę z ulubionymi warzywami – marchewką, ziemniakiem, brokułem. Nie dodawaj dużo soli i ostrych przypraw. Zamiast tego przygotuj ziołowy sos na bazie oliwy z oliwek, oregano i bazylii, którym oblejesz ugotowane danie.
Brakuje Ci pomysłów na poświąteczne posiłki? Szukasz pomocy w powrocie do dawnej diety i zdrowych nawyków? Sięgnij po pudełka od Pysznej Fabryki, gdzie nasi Specjaliści zrobią wszystko, abyś mógł odetchnąć po świątecznym szaleństwie.